“Nanna Ditzel: Smykkernes Skulpturelle Revolution”

"Nanna Ditzel: Smykkernes Skulpturelle Revolution"

Nanna Ditzel – Smykkernes Mester

Nanna Ditzel (1923–2005) var en af Danmarks mest spændende og nyskabende designere, og for mange er hun bedst kendt for sine smukke og originale møbler. Men det er ikke hele historien – langt fra. For en sand designelsker gemmer der sig en lige så fascinerende fortælling i hendes arbejde med smykker. Ditzels tilgang til smykkedesign var både banebrydende og personlig, og en vigtig del af hendes samlede virke, hvor funktion og form smeltede sammen til noget helt særligt.

Uddannelse og de første år

Nanna Ditzel studerede på Kunsthåndværkerskolen og sidenhen på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København, hvor hun blev færdiguddannet i 1946. Hun blev i høj grad præget af den modernistiske tradition og det, vi i dag tænker som klassisk skandinavisk design – altså fokus på enkelhed, naturlige materialer og organiske former.

Smykkerne – små skulpturer

Allerede fra slutningen af 1940’erne og op gennem 50’erne kastede Ditzel sig over smykkedesign med stor energi og idérigdom. Hun samarbejdede blandt andet med den kendte guldsmed A. Michelsen, og senere blev hun en del af Georg Jensens hus af designere. Hendes smykker var noget helt for sig selv. Ofte udført i sterlingsølv, havde de bløde, flydende former – næsten som små skulpturer, der smyger sig omkring kroppen. Ditzels smykker slog benene væk under datidens mere traditionelle forestillinger om, hvordan smykker skulle se ud.

Hun skabte nemlig smykker, der ikke bare var pynt, men som havde lige så meget med kropslighed, rummelighed og funktion at gøre. Linjerne var enkle men stærke i udtrykket, og mange af hendes former – armbånd, ringe og brocher – bar præg af, at de ikke skulle dominere, men komplementere kroppen.

Designfilosofi med hjerte og mod

Det, der er så fantastisk ved Nanna Ditzels måde at arbejde med design på – både i møbler og smykker – er, hvor nysgerrig og eksperimenterende hun altid var. Hun var ikke bange for at afprøve grænser og tænke nyt. Smykkerne skulle ikke kun være smukke – de skulle også følge kroppen, føles rigtige, og skabe oplevelser i hverdagen. Man mærker tydeligt, at hun havde en stor kærlighed til både materialet og til mennesker, når man ser hendes arbejder i dag.

Nogle højdepunkter

  • I 1956 modtog Ditzel Lunningprisen – en fornem hæder, der gik til unge, lovende skandinaviske designere.
  • Hendes designs har været udstillet på både Victoria & Albert Museum i London og MoMA i New York.
  • Hun brød igennem på et tidspunkt, hvor designverdenen i høj grad var præget af mænd – og dét gør hendes plads i historien endnu mere bemærkelsesværdig.
  • I 1990 genåbnede hun sit designstudie i København og fortsatte med at skabe vidunderlige ting indtil sin død i 2005.

En varig arv

Det er svært at overvurdere, hvor vigtig Nanna Ditzel har været – også for smykkedesign herhjemme. Hun var med til at flytte fokus fra det rent håndværksmæssige til en mere kunstnerisk og moderne tilgang, hvor smykket blev en del af en større helhed. Hendes arbejde har inspireret en hel generation af danske og internationale designere og bliver ved med at gøre det. Hun var – og er – en af de helt store i dansk designhistorie.

Andre designere